Wapenschild restaureren

Naast het reguliere schilderwerk heeft Orlando zich tijdens zijn Schildersopleiding Niveau 4 Specialist ook bekwaamd als restauratieschilder en het vergulden van familiewapens en wapenschilden (heraldiek).

De heraldiek is rond de twaalfde eeuw ontstaan. Door het gebruik van wapenschilden en familiewapens op bijvoorbeeld vaandels en ridderkledij kon men laten zien bij welke adellijke familie men behoorde. Heraldiek heeft een cultuurhistorische waarde maar ook als je niet van adel bent kun je een familiewapen laten maken en registreren. Het juiste kleurgebruik is voor een wapenschilder een belangrijk aspect omdat het ontwerp moet voldoen aan de regels van de heraldiek. De verschillende heraldische kleuren vertegenwoordigen vaak een bepaalde symbolische betekenis.

Meestal bestaat een familiewapen ook uit bladgoud en/of bladzilver. Orlando gebruikt 15 karaats bladgoud voor de restauraties.

Wilt u uw familiewapen laten restaureren en vergulden? Neemt u vrijblijvend contact met ons op.

Deelname aan de landelijke vakwedstrijd van de Studieclub Schilders Nederland 2023 in de categorie Heraldiek

Opdracht is dit jaar het Wapen van Nederland. Een schild van azuur, bezaaid met blokjes van goud, een leeuw van goud en de wapenspreuk “Je Maintiendrai”.

Het werkstuk is inmiddels ingeleverd. Nu maar hopen dat de jury er ook zo enthousiast over is. De uitslag zal 4 november 2023 bekend worden gemaakt.

Meer info over dit project…

Restauratie wapenschild gemeente Woerden

In het najaar van 2022 heeft Orlando voor de gemeente Woerden het wapenschild helemaal opgeknapt en opnieuw beschilderd en verguld. Bekijk hier het verslag van de wapenschildrestauratie.

Vakwedstrijd Studieclub Schilders Nederland 2022

In 2021 deed Orlando mee aan de vakwedstrijd Studieclub Schilders Nederland. De opdracht was het vergulden van het wapen van Koningin Maxima die Orlando een gedeelde derde plaats opleverde.
Voor 2022 is het wapen van Koning Willem Alexander de opdracht waarvan het proces en het resultaat te zien is op de foto’s.

Update 28 oktober 2022

Inmiddels is bekend geworden dat de vakjury het werkstuk van Orlando genomineerd heeft voor één van de prijzen. Op donderdag 3 november vindt de Landelijke Schildersdag en Vakwedstrijd plaats. Deze wordt georganiseerd door de SCS Nederland en vindt plaats in Nijkerk tijdens en op de Masters of Maintenance. Op deze dag worden alle genomineerden en prijswinnaars van de diverse categorieën bekend gemaakt en worden de diploma’s en oorkonden uitgereikt door Barre Verkerke, de voorzitter van de vakjury.

Update 3 november 2022

Op 3 november heeft de vakjury alle werkstukken beoordeeld. Orlando kreeg wederom een mooie beoordeling, dit jaar met een vierde plaats. Zie hieronder de afbeeldingen van het juryrapport en het diploma…

studieclub schilders nederland
juryrapport studieclub schilders nederland
diploma studieclub schilders nederland